Havbrukslære podkast

album-art
00:00

Hver måned deler eksperter i akvakultur sin kunnskap med deg! I Havbrukslære – Rett i øret utforskes den praktiske anvendelsen av ny forskning innen havbruk. Lytt og få innsikt som kan være nyttig i din hverdag innen havbruk.

LES MER OM EPISODENE HER

Frode Oppedal besøker podkasten Havbrukslære Rett i Øret og deler sin kunnskap om fiskeatferd og vekst

Er åpne merder i sjø snart historie? I denne episoden av Havbrukslære Rett i Øret møter vi Frode Oppedal, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet. Med en doktorgrad i laksens atferd og vekst samt over 150 publiserte vitenskapelige artikler, deler Frode viktig innsikt i hvordan vi kan forstå laksens atferd og bruke denne kunnskapen til å møte utfordringer og skape muligheter i næringen.

Høydepunkter fra episoden:

  • Fiskevelferd i fokus: Hvordan vurderes laksens trivsel i merdene, og hva innebærer det å utvikle ny teknologi på fiskens premisser?
  • Merdene i dag: Hvor stor er en typisk merd, og hvordan tilpasses oppdrett i Norge til lokale miljøforhold som dybde, lys og temperatur? Hvor mange fisk svømmer egentlig i en merd, og hva kan fiskens svømmemønster fortelle oss?
  • Innovasjon for fremtiden: Nedsenkede merder – kan denne teknologien redusere lakselus, og hva vet vi om appetitten til fisken, tilgangen på luft, tilveksten og fiskevelferden? Er luftkupler i merdene kanskje løsningen? Frode deler sine tanker og svarer til slutt på om han ser for seg et skifte fra åpne anlegg i sjø til lukkede anlegg i fremtidens oppdrett.
  • Podkastvert: Professor ved NMBU Turid Mørkøre.

Lytt til episoden for å lære mer om hvordan du kan forstå laksens atferd, og gjør deg opp din egen mening om fremtidens havbruk – er åpne merder i sjø snart historie?

I denne episoden får du høre Arnfinn Aunsmo, daglig leder i Salmalytics og Professor II ved NMBU, diskutere de økonomiske kostnadene opp mot gevinstene ved bedre fiskehelse i lakseoppdrett. Episoden starter med viktigheten av god fiskevelferd, før den dykker inn i sykdomsutfordringer som bakteriesykdommer, lakselus og PD-virus – og hvordan disse påvirker produksjonskostnader, omdømme og risikoen for nedklassifisering til prodfisk. Lær mer om hva helsestyring innebærer, og oppdag hvordan digitale verktøy og modellering kan gjøre en forskjell.

Aunsmo peker på at dagens oppdrettsnæring i preges av brannslukking, og understreker hvordan matproduksjon, klimagassutslipp, fiskevelferd og samfunnsaksept henger sammen og kun kan styrkes gjennom systematisk og langsiktig arbeid.

Du kan spille av episoden direkte i spilleren over.

Podkastvert: Professor ved NMBU Turid Mørkøre.

Dette diskuterer NMBU-professor Odd Ivar Lekang og fiskeombudsmann i Pure Salmon Technology, Erik Sterud, i den første episoden av Havbrukslære – Rett i Øret. Episoden er delt opp i fire deler: Først definerer de settefisk i dagens kontekst og diskuterer RAS-teknologi (resirkulerende akvakultursystemer). Deretter utforsker de hva som kreves for å oppnå rask vekst, og ekspertene retter fokus på faktorer som temperatur, lys, smoltifisering, fordeling av fisk i kar, promille i vannet, samt fôringsregimer og samspillet mellom fôr og bioreaktoren i RAS.

Videre diskuterer de god fiskehelse i settefiskfasen og ser nærmere på de største utfordringene i settefiskanlegg, inkludert produksjonslidelser, CO₂-nivåer i vannet, grenseverdier og kostnadsvurderinger. De tar også opp temperaturregulering, dens kostnader og biofilterets modning, samt en sunn utvikling av fisken og dens organer.

Til slutt gir ekspertene sine vurderinger om det er mulig å kombinere både rask vekst og god fiskehelse. Svaret får du i podkasten, sammen med en klar oppfordring fra Erik og Odd Ivar. Lytt med for å få svaret.

Du kan spille av episoden direkte i spilleren over.

Podkastvert: Professor ved NMBU Turid Mørkøre.

Havbrukslære på Spotify

Du finner Havbrukslære-podkasten på Spotify. Klikk på lenken for å lytte. TIPS: For å holde deg oppdatert på nye episoder, trykk på «Følg» og deretter på bjellen i Spotify-appen. Da vil episodene lagres i biblioteket ditt, og du vil få varsler når nye episoder er tilgjengelige.

Podkasten er produsert av Læringssenteret ved NMBU.

Neste episode kommer tirsdag 21. januar

Har du spørsmål, kommentarer eller innspill til podkasten? Skriv gjerne en e-post til kontakt-havbrukslare@nmbu.no