Utvikling av slaktekapasitet


Teknologiske fremskritt og investeringer i havbruksnæringen har ført til en betydelig utvidelse av produksjonen av fisk og størrelsen på merdene i sjøen. For å kunne håndtere slaktingen av den store mengden fisk, har kapasiteten til slakteriene økt. Kapasiteten til de enkelte slakteriene har også økt betydelig, noe som betyr at hvert enkelt slakteri kan ta inn og håndtere mer fisk enn tidligere.

I løpet av de siste 30 årene har antallet slakterier gått ned fra omtrent 250 til dagens 40 slakterier. I tillegg til at færre slakterier håndterer en økt biomasse, tømmes merdene raskere, noe som krever større og mer effektive transportmetoder.

Økende slaktekapasitet i norske lakseslakterier siden 1970-tallet
Figur 1. Økende slaktekapasitet (tonn fisk) ved norske lakseslakterier siden 1970-tallet.
Foredlingsanlegg for laks og regnbueørret i Norge i 2018. Fargen og størrelsen på sirklene representerer hvert anleggs produksjonskapasitet.
Figur 2. Foredlingsanlegg for laks og regnbueørret i Norge i 2018. Fargen og størrelsen på sirklene representerer hvert anleggs produksjonskapasitet. Av Jørn Larsen Ringvall (2019). Begrenset gjenbruk.